Translate

miercuri, 26 ianuarie 2011

IQ

CE ?!?! IQ ??



   IQ sau Procentul de inteligenta (Intelligence quotient) are pentru fiecare o mai mica sau mai mare valoare. Dar, ce reprezinta acest procent ?
   Inteligenţa înseamnă capacitatea de a rezolva situaţii nou-apărute şi dificile cu ajutorul experienţei, a stabilirii corecte a contextului şi a adaptării.Valoarea ei este IQ care exprimă gradul relativ de inteligenţă al persoanei în comparaţie cu ceilalţi.
   La copii se măsoară ca raportul dintre vârsta mentală estimată şi vârsta calendaristică a lor, pe baza
sarcinilor pe care sunt copiii capabili să le execute la vârsta respectivă.
   La adulţi IQ se măsoară în funcţie de nivelul inteligenţei individului respectiv în comparaţie cu populaţia medie.

    Testele de IQ se impart de regula in patru sectiuni:

1. abilitati matematice (aceasta sectiune contine neaparat intrebari al caror raspuns necesita calcule matematice.)
2. abilitati vizual-spatiale (acesta cuprinde acele intrebari cu figuri geometrice despre care s-a tot vorbit.)
3. abilitati lingvistice (aceasta sectiune testeaza capacitatea de a folosi si intelege limbajul. se cer sinonime, explicarea unor cuvinte, antonime, etc.)
4. abilitati logice (acesta sectiune verifica, evident, abilitatile logice ale unei persoane. Aici apar intrebarile de genul... daca a este nu stiu cum si b nu stiu cum, atunci c cum este?, etc.)

      In principiu Iq-ul unei persoane nu variaza spectaculos de-a lungul vietii, pentru ca aceste teste sunt construite pe categorii de varsta. Adica vei avea anumite intrebari la varsta de 5 ani si cu totul altele la 20 de ani. Ele vor deveni din ce in ce mai grele.
      Dar Iq-ul poate varia. Spre exemplu daca dupa ce ai facut acest test la varsta de 5 ani, nu o sa mergi la scoala Iq-ul o sa scada. Sau prietenul tau care avea un IQ mai mic la varsta de 5 ani il va avea mai mare decat al tau la 20 de ani.

   De ce? Foarte simplu!

     Intelectul functioneaza asemenea memoriei. Fara exercitiu el "rugineste". Ganditi-va cu cata usurinta faceati anumite calcule matematice in liceu, si cat de greu este sa le faceti dupa 10 ani in care nu ati mai facut matematica. La fel incercati sa nu mai vorbiti timp de 10 ani  si veti vedea ca exprimarea va deveni mai greoaie. Si asa mai departe. Acest lucru conteaza pentru ca o variabila importanta in testul IQ este si timpul. Cu cat il rezolvi mai repede(si bine) coeficientul va fi mai mare.

    Dar niciodata coeficientul de inteligenta nu va creste spectaculos. Sa spunem de la 90 la 140. Dar el poate varia in limita a 7-12 puncte. Variatiile mari se produc doar in jos si doar in urma unor afectiuni psihice. Spre exemplu daca cineva dezvolta Alzheimer IQ va scadea dramatic.
Acesta este testul IQ despre care vorbeste toata lumea. Exista o multime de feluri de teste. Unele vor ferifica aptitudini specifice altele vor fi generale.

    Am vazut ca multi dintre voi sustin ca asa numita "cultura generala" nu are de-a face cu inteligenta. Dimpotriva. Are foarte multe de a face cu ea. IQ masoara doar potentialul unui intelect. Cat de repede si de coerent poate abstractiza sau conceptualiza? Dar intelectul are nevoie de date adica de cultura generala.

    Degeaba ai un motor de 500CP daca nu ai benzina. Unul de 10CP cu 10 litri de benzina va merge mai bine.
La fel, degeaba ai un IQ de 140 daca nu stii mai nimic. Degeaba ai inteligenta matematica daca nu acumulezi formulele si teoremele de care ai nevoie pentru a putea intelege matematica.
      La fel, degeaba ai o putere mare de abstractizare si conceptualizare daca nu stii nimic despre lumea in care traiesti. Nu vei intelege nimic.Deci nu confundati coeficientul de inteligenta cu inteligenta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stiri auto 4Tuning