2013 – Ziua nationala – Republica Libaneza
2013 – Sf. Ap. din cei saptezeci, Filimon, Arhip, Onisim si Apfia, ucenici ai Sf. Ap. Pavel (sarbatoare orotodoxa)
2013 – Sf. Cecilia (sarbatoare romano catolica)
2013 – Sf. ap. Filimon, Apfia, Onisim si Sf. m. Cecilia, Valerian, Tiburtiu (sarbatori greco catolice)
2011 – In Romania, fostul lider al Partidului Social Democrat si Presedinte Senatului, Mircea Geaona, a fost exclus din PSD
2011 – In Romania, reprezentantul Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny,a declarat ca in ultimii 3 ani Hidroelectrica a avut pierderi de peste 350 milioane de euro din cauza contractelor cu baietii destepti din energie…
2005 – Trupa Rolling Stones lanseaza noul album intitulat Rarities albumul contine 16 piese si este realizat de Hear Music în colaborare cu Virgin Records
1990 – In Marea Britanie, la Londra, Margaret Thatcher isi anunta demisia din functia de prim-ministru al Marii Britanii
1975 – In Spania, Pricipele Juan Carlos este proclamat Regele Spaniei
1968 – The Beatles lanseaza dublul album The Beatles mai cunoscut drept, The White Album
1965 – Bob Dylan se casatoreste cu Sara Lowndes
1963 – Beatles lanseaza albumul "With the Beatles" in Marea Britanie
1963 – In SUA, Vicepresedintele Lyndon Baines Johnson depune juramantul ca cel de a-36-lea presedinte al SUA
1956 – In Australia, la Melbourne, se deschid Jocurile Oliumpice de Vara. România a obtinut 13 medalii (5 aur, 3 argint, 5 bronz)
1943 – Libanul îsi câstiga independenta fata de Franta
1943 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, are loc intalnirea dintre Roosevelt, Churchill si Chiang Kai-Shek, in care se discuta modalitati de infrangere a Japoniei
1942 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Adolf Hitler ordona ca trupele din Africa, Africa Korps, aflate sub conducerea Maresalului Erwin Rommel, sa isi mentina pozitiile chiar pana la decimarea totala
1941 – In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, incepe Masacrul de la Odessa, fiind ucisi aproxiamtiv 30.000 de evrei de catre Armata Romana
1934 – "Santa Claus Is Comin’ to Town" este cantat pentru prima data in emisiunea lui Eddie Cantor
1931 – In Romania, la Bucuresti, se deschide Muzeul de Istorie a Bucurestiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei 117
1927 – Primul patent pentru un snowmobile este oferit lui Carl Eliason
1927 – Premiera "Funny Face" de George Gershwin in New York
1913 – In Romania, la Focsani, a fost inaugurat Teatrul Mr. Gheorghe Pastia
1912 – In Romania, la Bucuresti, la Cimitirul bellu, sunt reinhumate ramasitele pamantesti ale lui Ion Luca Caragiale, alaturi de Eminescu si Cosbuc
1909 – In Imperiul Autro-Ungar, la Budapesta, are lor premiera, Suitei nr. 2, pentru orchestra, de Béla Bartók
1906 – In Germaina, la Berlin, cu ocazai Conventiei Internationale de Radio si Telegrafie, s-a aprobat utilizarea mesajelor de SOS, ca forma standardizata de semnalizare a pericolului
1885 – "Schatz-Walzer" op.418 de Johann Strauss are premiera in Musikverein din Viena
1869 – In Romania, la Bucuresti, se deschid cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti. Primul decan a fost medicul chirurg Nicolae Turnescu
1866 – Franz Liszt se muta in Santa Francesca Romana din Rome unde va locui pana in 1871
1862 – "Demolirer Polka op.269" si valsul "Carnevals-Botschafter op.270" de Johann Strauss au premiera in Sperl Ballroom din Viena
1836 – Nicolò Paganini este ales membru al Societatii Filarmonice din Casal Montferrato
1795 – "12 minute WoO 7" si "12 dansuri germaneWoO8" de Ludwig van Beethoven au premiera in Redoutensaal din Viena. In auditoriu se afla Joseph Haydn
1659 – In Transilvania, are loc Batalia de la Poarta de Fier a Tansilvnaiei, dintre armta transilvana si armata otomana
1574 – Juan Fernández descopera insulele din largul ChiIe
1573 – Fondarea orasului brazilian Niterói
Translate
vineri, 22 noiembrie 2013
miercuri, 20 noiembrie 2013
REGULI DE PREGĂTIRE ANTISEISMICĂ, PROTECŢIE, COMPORTARE ŞI ACŢIUNE A POPULAŢIEI ÎN CAZ DE CUTREMUR P II
2) Reguli de comportare raţională, individuale şi de grup: loc de muncă, familie, pe stradă, în timpul producerii seismului
1. Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur.
2. Preveniţi tendinţele de a părăsi camera sau locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.
Atenţie!
Scările sunt elemente de construcţii foarte sensibile la deplasările diferenţiate ale etajelor şi, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiei seismice este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieşirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinţă parter ar fi în principiu posibilă şi fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane şi coşuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
3. Rămâneţi în încăpere sau locuinţă, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilit ăţi vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul. Această recomandare implică o
cunoaştere prealabilă a acelor elemente de construcţie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
4. Dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât puteţi mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.
5. Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideţi uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.
6. Nu alergaţi în stradă.
3) Comportarea după producerea unui cutremur:
1. Nu părăsiţi imediat spaţiul, camera, apartamentul, clădirea în care v-a surprins seismul. Acordaţi mai întâi primul ajutor celor afectaţi de seism. Calmaţi persoanele intrate în panică sau speriate, în special copiii de vârstă mai fragedă.
2. Ajutaţi pe cei răniţi sau prinşi sub mobilier, obiecte sau elemente uşoare de construcţii, să se degajeze. Nu mişcaţi răniţii grav - dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze - până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.
3. Îngrijiţi-vă de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor, asigurându-le îmbrăcăminte şi încălţăminte corespunzătoare sezonului în care s-a declanşat seismul, în vederea unei eventuale evacuări din locuinţă sau clădire pentru o perioadă anume, de la câteva ore la câteva zile.
4. Nu utilizaţi telefonul decât pentru apeluri la salvare, pompieri sau de către organismul cu însărcinări oficiale în privinţa intervenţiei post-dezastru, în cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice.
5. Dacă s-a declanşat un incendiu, căutaţi să-l stingeţi prin forţe proprii.
6. Verificaţi preliminar starea instalaţiilor electrice, gaze, apă, canal, verificaţi vizual starea construcţiei în interior. În cazul constatării de avarii, închideţi alimentarea locală sau generală şi anunţaţi unitatea pentru intervenţie. Nu folosiţi foc deschis.
7. Părăsiţi cu calm clădirea, fără a lua cu dvs. lucruri inutile, dar verificaţi mai întâi scara şi drumul spre ieşire spre a nu vă expune la pericole.
8. Pentru orice eventualitate, preveniţi rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. la ieşirea din clădire utilizând o cască de protecţie sau în lipsa acesteia un scaun/taburet ori alt obiect protector: geantă, ghiozdan, cărţi groase etc.
9. Dacă la ieşire întâlniţi uşi blocate, acţionaţi fără panică pentru deblocare. Dacă nu reuşiţi, iar acestea au vitraje, procedaţi cu calm la spargerea geamului şi curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază etc. Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, liniştiţi-le, mai întâi, după care solicitaţi concursul persoanelor autorizate.
10. Evitaţi clădirile grav avariate, cu excepţia unor cazuri de ajutor sau salvare, măsuri ce trebuie întreprinse cu un minimum de măsuri de securitate şi fără riscuri inutile. Evitaţi să fiţi confundat cu răufăcătorii pătrunşi în astfel de clădiri, nu aglomeraţi fără rost zonele calamitate.
11. Ajutaţi echipele de intervenţie pentru ajutor sau salvare.
12. Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radioteleviziune naţionale şi recomandările de acţiune imediată ale organelor în drept.
13. Fiţi pregătiţi psihic şi fizic pentru eventualitatea unor şocuri ulterioare primei mişcări seismice - aşa numitele replici -, fără a intra în panică. Nu daţi crezare zvonurilor care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti!
14. La evacuare daţi prioritate celor răniţi sau copiilor, bătrânilor, femeilor şi ascultaţi întocmai recomandările salvatorilor.
15. Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util să aveţi cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare în cazul unei situaţii extreme în care, de exemplu, aţi fi surprinşi sub nişte dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră, incintă, ascensor etc. blocată, prin înţepenirea uşilor sau din alte cauze.
16. În primul rând trebuie să fiţi calmi, să îi liniştiţi pe cei şocaţi, să nu permiteţi reacţii de panică, să acordaţi primul-ajutor celor răniţi iar dacă dumneavoastră sau altă persoană din grup are posibilitatea de mişcare să faceţi un mic plan de salvare. Deblocarea căii de acces se poate încerca numai dacă prin aceasta nu se înrăutăţeşte situaţia - de exemplu prin mişcarea dărâmăturilor sau a mobilierului.
O variantă clasică de comunicare cu cei din afară, este să bateţi la intervale regulate cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, iar dacă aţi stabilit contactul verbal, furnizaţi informaţiile cerute şi cereţi primul ajutor necesar. Inspectoratul judeţean/local pentru Situaţii de Urgenţă va concentra personal specializat şi aparate de ascultare ca să identifice locurile cu persoane blocate.
Nu vă preocupaţi de durata timpului scurs până la salvare, deoarece în astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. În acest mod se explică durate extreme de rezistenţă de sute de ore în condiţii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile, înregistrate în ţara noastră în 1977 şi în mod similar în întreaga lume.
4) Măsuri de verificare a stării clădirii / locuinţei după producerea seismului:
- Daţi concursul dvs. organizaţiilor de intervenţie post-seismică pentru analiza stării construcţiilor, precum şi pentru celelalte activităţi întreprinse de organele în drept.
- Verificaţi mai întâi afară şi apoi cu precauţii şi în interior starea locuinţei, a clădirii pentru a vedea avariile. După primele observaţii proprii, este bine să vă adresaţi unui specialist-expert autorizat în construcţii pe care îl cunoaşteţi din timp, sau cu care aveţi o înţelegere sau un contract pentru astfel de situaţii - în cazul instituţiilor sau firmelor. Dacă starea structurii construcţiei prezintă avarii evidente iar echipele autorizate nu au
sosit încă, solicitaţi instituţiilor abilitate evaluarea de către specialişti a stării post-seismice a structurii clădirii şi aveţi în vedere continuarea ulterioară a operaţiunilor de proiectare şi execuţie a reparaţiilor şi consolidărilor, cu concursul asociaţiei de proprietari sau locatari.
- În cazul în care clădirea în care locuiţi este într-o stare de avariere a structurii evaluată de specialiştii abilitaţi legal ca fiind grav afectată de cutremur, va trebui să respectaţi dispoziţiile legale şi să vă adaptaţi la condiţiile de sinistrat. În acest sens organele administraţiei publice locale vor lua măsurile de relocare.
- Dacă aţi contractat o asigurare la o societate de profil, informaţi-vă cum trebuie să procedaţi pentru înregistrarea în termen legal a daunelor complete produse de cutremur, în vederea solicitării despăgubirilor.
REGULI DE PREGĂTIRE ANTISEISMICĂ, PROTECŢIE, COMPORTARE ŞI ACŢIUNE A POPULAŢIEI ÎN CAZ DE CUTREMUR
REGULI DE PREGĂTIRE ANTISEISMICĂ,
PROTECŢIE, COMPORTARE ŞI
ACŢIUNE A POPULAŢIEI ÎN CAZ DE
CUTREMUR
Inspectoratul General pentru Situații de
Urgență reamintește următoarele obligații legale ce revin persoanelor
fizice:
a) să-şi însuşească metodele de protecţie şi
regulile de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă
specifice şi să participe la activităţile organizate, potrivit legii, în acest scop;
b) în situaţia producerii unei situaţii de
urgenţă specifice, cetăţenii sunt obligaţi să participe la acţiunile de
intervenţie pentru care sunt solicitaţi şi să se conformeze măsurilor şi dispoziţiilor stabilite de
autorităţile centrale şi locale.
Totodată, prezentăm principalele
reguli de pregătire antiseismică, protecţie, comportare şi acţiune a
populaţiei în caz de cutremur şi/sau alunecări de teren:
1) Protecţia antiseismică în interiorul
locuinţei sau locului de muncă
Măsuri de pregătire a locului de muncă sau
locuinţei pentru prevenirea distrugerilor provocate de efectele unui seism:
- evitarea aglomerării spaţiilor de la locul
de muncă sau din locuinţă cu piese de mobilier sau aparatură instabile la seism
şi amplasate în vecinătatea locurilor în care se aglomerează de obicei familia, sau în spaţiul
de lucru;
- asigurarea pieselor de mobilier grele,
zvelte, suprapuse şi înalte, între ele şi prin prindere de un perete, grindă
solidă în locurile unde se aglomerează de obicei persoane la locul de muncă sau în familie;
- amplasarea echipamentelor tehnice şi
aparatelor casnice mai grele sau a celor pe rotile - de exemplu: copiatoare,
calculatoare mari, maşini de spălat, frigidere etc.
- astfel încât să nu se afle în vecinătatea
ieşirilor din încăperi sau apartament spre a nu bloca prin deplasarea lor accesul în cazul unui seism;
- fixarea aparatelor în aşa fel
încât racordurile să nu sufere deteriorări în caz de cutremur;
- amplasarea obiectelor fragile şi valoroase
într-un loc mai jos şi sigur;
- amplasarea vaselor cu chimicale,
combustibili în dulapuri în care să nu se poată răsturna, în încăperi în care nu
se locuieşte şi nu există pericolul de contaminare şi de incendiu;
- asigurarea uşilor dulapurilor cu închizători
eficiente la oscilaţii, astfel încât deplasarea veselei depozitate să nu producă
accidente;
- procurarea în locuinţă a cel puţin unui
extinctor şi amplasarea acestuia într-un loc cunoscut şi accesibil în orice
moment, lângă sursele potenţiale de incendiu; învăţaţi utilizarea acestuia;
- reţinerea locului de amplasare a
comutatoarelor, siguranţelor, robinetelor generale şi locale pentru apă, gaze şi
electricitate şi a modului lor de manevrare, astfel încât, la nevoie, după seism, să puteţi lua
măsurile minime de intervenţie de urgenţă - închidere/deschidere;
- păstrarea la îndemână o unei truse de scule
adecvate.
2) Reguli de comportare raţională, individuale
şi de grup: loc de muncă, familie, pe stradă, în timpul producerii
seismului
1. Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică,
liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de
zgomotele din jur.
2. Preveniţi tendinţele de a părăsi camera sau
locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât
tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în
aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.
Atenţie!
Scările sunt elemente de construcţii foarte
sensibile la deplasările diferenţiate ale etajelor şi, chiar dacă ar rezista,
deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiei seismice este extrem de periculoasă. Chiar dacă
ieşirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinţă parter ar fi în principiu posibilă şi fezabilă
în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane
şi coşuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
3. Rămâneţi în încăpere sau locuinţă, departe
de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejaţi-vă sub o
grindă, toc de uşă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă
feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În
lipsa unor astfel de posibilit ăţi vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe
genunchi şi coate, cu faţa în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu
antebraţele pe lateral capul. Această recomandare implică o
cunoaştere prealabilă a acelor
elemente de construcţie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
4. Dacă este posibil, închideţi sursele de foc
cât puteţi mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a
trecut şocul puternic.
5. Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră,
nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă
este posibil deschideţi uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în
vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.
6. Nu alergaţi în stradă.
3) Comportarea după producerea unui cutremur:
1. Nu părăsiţi imediat spaţiul, camera,
apartamentul, clădirea în care v-a surprins seismul. Acordaţi mai întâi primul ajutor
celor afectaţi de seism. Calmaţi persoanele intrate în panică sau speriate, în special copiii
de vârstă mai fragedă.
2. Ajutaţi pe cei răniţi sau prinşi sub
mobilier, obiecte sau elemente uşoare de construcţii, să se degajeze. Nu mişcaţi
răniţii grav - dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze - până
la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.
3. Îngrijiţi-vă de siguranţa copiilor,
bolnavilor, bătrânilor, asigurându-le îmbrăcăminte şi încălţăminte corespunzătoare
sezonului în care s-a declanşat seismul, în vederea unei eventuale evacuări din locuinţă
sau clădire pentru o perioadă anume, de la câteva ore la câteva zile.
4. Nu utilizaţi telefonul decât pentru apeluri
la salvare, pompieri sau de către organismul cu însărcinări oficiale în
privinţa intervenţiei post-dezastru, în cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice.
6. Verificaţi preliminar starea instalaţiilor
electrice, gaze, apă, canal, verificaţi vizual starea construcţiei în interior.
În cazul constatării de avarii, închideţi alimentarea locală sau generală şi anunţaţi unitatea
pentru intervenţie. Nu folosiţi foc deschis.
7. Părăsiţi cu calm clădirea, fără a lua cu
dvs. lucruri inutile, dar verificaţi mai întâi scara şi drumul spre ieşire spre a nu
vă expune la pericole.
8. Pentru orice eventualitate, preveniţi
rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. la ieşirea din
clădire utilizând o cască de protecţie sau în lipsa acesteia un scaun/taburet ori alt obiect
protector: geantă, ghiozdan, cărţi groase etc.
9. Dacă la ieşire întâlniţi uşi blocate,
acţionaţi fără panică pentru deblocare. Dacă nu reuşiţi, iar acestea au vitraje,
procedaţi cu calm la spargerea geamului şi curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un
scaun, o vază etc. Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, liniştiţi-le,
mai întâi, după care solicitaţi concursul persoanelor autorizate.
10. Evitaţi clădirile grav avariate, cu
excepţia unor cazuri de ajutor sau salvare, măsuri ce trebuie întreprinse cu un minimum
de măsuri de securitate şi fără riscuri inutile. Evitaţi să fiţi confundat cu răufăcătorii
pătrunşi în astfel de clădiri, nu aglomeraţi fără rost zonele calamitate.
11. Ajutaţi echipele de intervenţie pentru
ajutor sau salvare.
12. Ascultaţi numai anunţurile posturilor de
radioteleviziune naţionale şi recomandările de acţiune imediată ale organelor
în drept.
13. Fiţi pregătiţi psihic şi
fizic pentru eventualitatea unor şocuri ulterioare primei mişcări seismice - aşa numitele replici
-, fără a intra în panică. Nu daţi crezare zvonurilor care apar frecvent imediat după seisme,
chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti!
14. La evacuare daţi prioritate celor răniţi
sau copiilor, bătrânilor, femeilor şi ascultaţi întocmai recomandările
salvatorilor.
15. Experienţa cutremurelor precedente a
dovedit că este util să aveţi cunoştinţe necesare supravieţuirii până la
intervenţia echipelor de salvare în cazul unei situaţii extreme în care, de exemplu, aţi fi surprinşi sub
nişte dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră, incintă, ascensor etc. blocată,
prin înţepenirea uşilor sau din alte cauze.
16. În primul rând trebuie să fiţi calmi, să
îi liniştiţi pe cei şocaţi, să nu permiteţi reacţii de panică, să acordaţi
primul-ajutor celor răniţi iar dacă dumneavoastră sau altă persoană din grup are posibilitatea de
mişcare să faceţi un mic plan de salvare. Deblocarea căii de acces se poate încerca numai dacă
prin aceasta nu se înrăutăţeşte situaţia - de exemplu prin mişcarea dărâmăturilor sau a
mobilierului.
O variantă clasică de comunicare cu cei din
afară, este să bateţi la intervale regulate cu un obiect tare în conducte
învecinate sau în pereţii incintei, iar dacă aţi stabilit contactul verbal, furnizaţi informaţiile cerute şi
cereţi primul ajutor necesar. Inspectoratul judeţean/local pentru Situaţii de Urgenţă va
concentra personal specializat şi aparate de ascultare ca să identifice locurile cu persoane
blocate.
Nu vă preocupaţi de durata timpului scurs până
la salvare, deoarece în astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfârşit,
corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. În
acest mod se explică durate extreme de rezistenţă de sute de ore în condiţii de blocare la
cutremur a unor persoane aparent fragile, înregistrate în ţara noastră în 1977 şi în mod similar în
întreaga lume.
4) Măsuri de verificare a stării clădirii /
locuinţei după producerea seismului:
- Daţi concursul dvs. organizaţiilor de
intervenţie post-seismică pentru analiza stării construcţiilor, precum şi pentru
celelalte activităţi întreprinse de organele în drept.
- Verificaţi mai întâi afară şi apoi cu
precauţii şi în interior starea locuinţei, a clădirii pentru a vedea avariile. După
primele observaţii proprii, este bine să vă adresaţi unui specialist-expert autorizat în
construcţii pe care îl cunoaşteţi din timp, sau cu care aveţi o înţelegere sau un contract pentru
astfel de situaţii - în cazul instituţiilor sau firmelor. Dacă starea structurii construcţiei prezintă
avarii evidente iar echipele autorizate nu au
sosit încă, solicitaţi
instituţiilor abilitate evaluarea de către specialişti a stării post-seismice a structurii clădirii şi aveţi în
vedere continuarea ulterioară a operaţiunilor de proiectare şi execuţie a reparaţiilor şi
consolidărilor, cu concursul asociaţiei de proprietari sau locatari.
- În cazul în care clădirea în care locuiţi
este într-o stare de avariere a structurii evaluată de specialiştii abilitaţi legal
ca fiind grav afectată de cutremur, va trebui să respectaţi dispoziţiile legale şi să vă
adaptaţi la condiţiile de sinistrat. În acest sens organele administraţiei publice locale vor
lua măsurile de relocare.
- Dacă aţi contractat o asigurare la o
societate de profil, informaţi-vă cum trebuie să procedaţi pentru înregistrarea în
termen legal a daunelor complete produse de cutremur, în vederea solicitării
despăgubirilor.
sâmbătă, 9 noiembrie 2013
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Etichete
- 10 greşeli de gramatică pe placul românilor (1)
- 1943 (1)
- 1956 (1)
- 1963 (1)
- 1965 (1)
- 1968 (1)
- 1975 (1)
- 1990 (1)
- 2005 (1)
- 2007 (1)
- 2010 (2)
- 2011 (2)
- 2013 (1)
- A Walk To Remember (1)
- ACTA (1)
- Alexandru Graur (1)
- amanda Seyfried (1)
- ASCULTA (1)
- Azi in istorie (1)
- Billy Bob Thornton (1)
- celei care minte (1)
- Channing Tatum (1)
- COPYRIGHT (1)
- cultura generala (1)
- DANGEROUS ORGANISATION (1)
- Dear Hohn (1)
- Drama (1)
- Drew Barrymore (1)
- Dwayne Hohnson (1)
- DWAYNE JOHNSON (1)
- Eric Bana (1)
- FAST FIVE (1)
- Faster (1)
- Femeie (1)
- filosof sau filosof (1)
- FREEDOM OF SPEECH (1)
- George Bacovia - Dies irae (1)
- gresit sau nu (1)
- Gridiron Gang (1)
- Insomnie (1)
- INTERNET SHARING (1)
- ion minulescu (2)
- IQ (1)
- JORDANA BREWSTER (1)
- Legile lui Murphy despre relativitate (1)
- Legile relativitatii (1)
- Lucian Blaga-Dorul (1)
- Lucky you (1)
- MATT SCHULZE (1)
- Mila Kunis (1)
- Natalie Portman (1)
- Oliver Jackson Cohen (1)
- PAUL WALKER (1)
- philo (1)
- POLITICS (1)
- PORUNCA (1)
- Poveste (1)
- Prima postare (1)
- Robert Duval (1)
- Romantism (1)
- Somn (1)
- sophia (1)
- SUNG KANG (1)
- TACI (1)
- teamwiever (1)
- test inteligenta (1)
- The Mummy Returns (1)
- the notebook (1)
- The Scorpion King (1)
- TYRESE GIBSON (1)
- VIN DIESEL (1)
- Vincent Kassel (1)
- VIOLATION OF RIGHTS (1)
- Whiskey Lulababy (1)